SuS - SeKeLs kulturutskott

SuS tipsar mat & bak!

Våffeldagen plus påskhelgen, mars är full av smarrigheter! Ni kommer att älska oss för den här månadens tips! Mat & bakkultur är något som vi SuSare gärna delar med oss av. Här är bara några av våra favoriter:

 

Sophie - Jag vill tipsa om overnight oats.

1 dl havregryn

1,5 dl mandelmjölk

1 msk chiafrön

8-10 frysta hallon

2 tsk vaniljsocker

1 krm kanel

1 msk kokosflingor

Blanda ner allt i ett glas, rör om ordentligt. Lägg plast eller lock över. Låt stå över natten i kylen. ENJOY!

 

Tina – Om det är någonting jag gillar så är det efterrätter! Har nog närmare 100 favoriter men tänkte tipsa om en superenkel idag, Banoffee pie. Allt du behöver är:

1 burk (ca 400 g) sötad kondenserad mjölk (Om det finns sådan som redan är kokad, ta den så slipper du vara fast vid spisen i några timmar)

150 g smält smör

300 g digestivekex

2-3 bananer

3 dl vispgrädde

Om den kondenserade mjölken inte är kokad så måste du göra det. Lägg hela burken i en kastrull med vatten. Det är viktigt att vattnet HELA TIDEN täcker burken, annars kommer den explodera. Småkoka i ungefär 2 ½ timme utan lock och låt den sedan svalna helt. Mixa digestivekexen med smöret och tryck ut i en form och kyl den. Bred ut den nu stelnade kolan över botten, skiva bananen och täck kolan med den. Spritsa ut grädden på och lägg alternativt ut mer banan över, om man gillar mycket banan. Dekorera hur du vill. Jättegott, har tyvärr ingen bild, varje gång jag gjort den hinner jag aldrig ta någon bild innan den är uppäten (ett väldigt bra betyg). Om man inte gillar banan kan man byta ut den och istället skiva 1 liter jordgubbar och lägga på grädden. Då är det också väldigt gott att smula ner Daim i grädden. Svårt att beskriva hur gott det faktiskt är!

 

Bettan - Det finns få saker som är så gott som morotskaka. Jag brukar inte baka denna så ofta men när jag får chansen tar jag alltid tillfället i akt. Det är pga denna älsklingen och mina kanelbullar som jag nästa funderar på att starta mitt eget café. Det finns många recept på morotskaka men detta är det jag tycker mest om.

http://honestlyyum.com/9262/carrot-cake-with-ginger-cream-cheese-frosting/

 

Sara - Inget är bättre än muffins i min mening. Till och med en tråkig torr muffin kan piffas till och bli supergod om man har färskostglasyr på! Allt som behövs är (och detta beror ju så klart på hur mycket man vill ha!)

250 g rumsvarm Philadelphiaost

250 g rumsvarmt osaltat smör

1 liter sikt florsocker

Vispa smöret och en tredjedel av sockret. Vispa sedan ner resterande socker lite i taget och tillsätt sedan Philadelphiaosten (som du vispat slätt och krämig innan). Om det är jobbigt för hand så använd elvisp på låg hastighet Lägg in smeten i kylen så att den stelnat nog för att kunna spritsas på dina muffins. Du kan även smaksätta smeten med exempelvis citronskal, kanel, vanilj och så klart choklad! Nu kommer alla muffins se fina ut och smaka gudomligt!

 

Susanna - Jag vill tipsa om tortillapizzan!!! Inte tillräckligt många verkar vara medvetna om att denna geniala rätt finns. Man tar helt enkelt vanliga tortillabröd och kan kasta på vad som helst. (utöver tomatsås och ost som är nödvändigheter enligt mig Obs). Man slipper ju liksom stå och baka en botten i åratal och pizzan blir lätt men komplett. Om man nu gillar räkor banan pepparkakor eller hur skevt man nu än är lagd så är det bara att köra. Då blir det aaaalltid pizzamagi-gott och man kan käka hur många som helt, lyckan vara länge liksom.

 

Linda - Pasta är livet! En välltillagad pastarätt hemma i köket kan slå vilken utemiddag som helst. Den absoluta favoriten är pasta carbonara. Då behöver man tagliatelle, grädde, valfri ost till såsen (men gärna någon med lite starkare smak) bacon, ärtor, ägg och eventuellt salt och peppar. Att tänka på innan man sätter igång med pastakokandet är att lära känna de olika pastasorterna och deras koktid! Men det viktigaste är förstås att du hittar din egen metod, oavsett om du gillar al dente eller överkokt!

 

Joppe - Mitt bästa recepttips är att först se till att ha en smartphone, ladda ner appen "Onlinepizza", skriv in ditt postnummer och välj restaurang. Detta kan vara ett svårt beslut då det finns så många, vad är man sugen på just idag liksom? Det fina med detta tips är att vad du än är sugen på finns på appen! När du valt restaurang och valt den måltid du är hungrig på så är det bara att välja utkörning, betala och chillaxa i en timme. *Pling plong* och maten är utanför dörren! 1-2 portioner, ca.1h tid och stor variation.

 

Glad påsk och lycka till med matlagningen, bakningen… och beställningarna!

/SuS